Domovská stránka » News » ZADÝCHAVATE SA? KAŠLETE NIEKOĽKOKRÁT DENNE? VAŠE PĽÚCA VOLAJÚ O POMOC!
ADVERTORIAL

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je druhá najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta. Táto závažná respiračná choroba je celosvetovo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtia.

V časoch pandémie je situácia ešte vážnejšia, keďže koronavírus postihuje najmä dýchací systém. Môže spôsobiť ťažký zápal pľúc, ktorý v prípade pacientov s CHOCHP neraz končí fatálne. Problémom je aj to, že existujúci pacienti zo strachu z COVID-19 nenavštevujú svojich lekárov-špecialistov a noví pacienti akoby neboli.

V prípade, že fajčíte alebo ste v minulosti fajčili, pracujete v prašnom prostredí, rýchlo sa zadýchavate, kašlete niekoľkokrát denne, vykašliavate hlieny a napríklad pri rýchlejšej chôdzi vám bráni pri rozprávaní pocit nedostatočného dychu, ste potenciálny adept na CHOCHP. 

Faktory vzniku

Faktorom vzniku a vývoja CHOCHP sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou choroby je v 80 % prípadov fajčenie, aj pasívne, medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia alebo prostredia. 

Od príznakov covidu

Kvôli aktuálnej situácii a strachu z covidu ide diagnostika CHOCHP do úzadia. Pacienti sa po negatívnom výsledku testov ďalej svojim symptómom nevenujú, podľa lekárov si dokonca na počiatočné komplikácie spojené s CHOCHP často zvyknú a pripisujú ich napr. fajčeniu alebo starnutiu. Keďže skorá diagnostika a liečba je zásadná pre spomalenie choroby, treba poznať jej základné príznaky. 

Lekári varujú

Pľúcni lekári poukazujú na to, že pomer pacientov je v ich ambulanciách neadekvátny stúpajúcemu trendu. Pritom v neliečených prípadoch môže mať vývoj tejto choroby rýchly spád, a to dokonca v priebehu niekoľkých mesiacov. Klinický vývoj CHOCHP často prebieha skryto a v prípade mnohých pacientov sa choroba rozpozná až v pokročilom štádiu. Je treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete.

Pre nás pneumológov je veľmi zlé, keď príde pacient v neskorom štádiu choroby, keď sa jeho život viac menej odohráva už iba medzi štyrmi stenami.

— MUDr. Marta Hájková, CSc., pneumologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava, Nemocnica Ružinov

Pomerne jednoducho a rýchlo vieme CHOCHP diagnostikovať, máme k dispozícii rôzne ambulantné vyšetrenia funkčných parametrov a hlavne liečbu. Keď pacient príde v štvrtom štádiu, kedy už potrebuje najviac vyakcelerovanú liečbu a k tomu aj dýchať kyslík, to už je veľmi zlé štádium.

CHOCHP nebo COVID?

CHOCHP spôsobuje až v 80 % fajčenie, vyvíja sa pomaly, počas mnohých rokov, môže byť prítomná dýchavičnosť, chronický kašeľ, plytké dýchanie, hlieny, sipot či pískanie na hrudníku. Môže sa objaviť čoraz intenzívnejšia únava, alebo napríklad aj modranie koncových častí tela. 

Ďalší článok
Domovská stránka » News » ZADÝCHAVATE SA? KAŠLETE NIEKOĽKOKRÁT DENNE? VAŠE PĽÚCA VOLAJÚ O POMOC!
News

Nedostatočné trávenie, občasná plynatosť, pálenie záhy alebo bolesti brucha v strednej časti – to sú pocity, ktoré z času na čas zažíva asi každý z nás. Hoci môže ísť o bežné tráviace problémy, tak v prípade, že sa objavujú pravidelnejšie, mali by sme spozornieť. Tieto problémy môžu signalizovať, že sa v žalúdku rozmnožila baktéria Helicobacter pylori. Podľa najnovších európskych výskumov ňou trpí až 40 % dospelého obyvateľstva.

PÔVODCA MNOHÝCH TRÁVIACICH PROBLÉMOV

Helikobakter je baktéria, ktorej nevadí ani kyslé prostredie žalúdka. Keď sa rozmnoží, ohlasuje sa rôznymi príznakmi. Medzi tie najčastejšie a prvotné prejavy patria pálenie záhy, bolesti brucha, kŕče v žalúdku, zápcha a reflux. Ak sa prítomnosť helikobaktera neprelieči, môže v tele spôsobiť chronické problémy. Helicobacter pylori najčastejšie spôsobuje žalúdočné vredy alebo gastritídu, ale aj rakovinu žalúdka. Preto by sme si mali všímať svoje trávenie a prípadné problémy konzultovať s lekárom.

NÁROČNÁ LIEČBA

Hoci je helikobakter rozšírený, jeho odstránenie z tela nebýva vždy jednoduché. Klasická liečba spočíva v kombinácii dvoch alebo troch antibiotík, ktoré sa užívajú zároveň s inhibítormi protónovej pumpy (PPI). Okrem častých nežiaducich účinkov, ktoré táto nálož liekov spôsobuje, je rizikom liečby aj rezistencia obyvateľstva voči antibiotikám. Preto sa liečba musí neraz opakovať s inými kombináciami účinných látok. Pri liečbe helikobaktera sa odporúča užívať aj prírodné doplnky ako je chioská masticha, brokolicové klíčky či aloe vera, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie žalúdka. Rýchlejšej eradikácii helikobaktera prispeje aj úprava stravovania.

PRE DIAGNOSTIKU STAČÍ DOMÁCI TEST

Najspoľahlivejším vyšetrením na prítomnosť tejto baktérie je gastroskopia, kedy sa zo stien žalúdka odoberú vzorky. Existujú však aj veľmi presné domáce testy zo stolice, ktoré detekujú prítomnosť helikobakterových antigénov. Vykonanie domáceho testu pomôže čo najskôr začať preferovanú liečbu. Test na Helicobacter pylori pre domáce použitie, množstvo tipov na stravovanie a rady pri tráviacich problémoch nájdete na www.mastichaterapia.sk.

Ďalší článok