Domovská stránka » News » POZNÁTE CHOCHP? MOŽNO AJ VO VAŠOM OKOLÍ ŇOU NIEKTO TRPÍ
ADVERTORIAL

Rozprávali sme sa s MUDr. Jozefom Fatrsíkom z podcastu Doktor má Filipa o málo známej chorobe pľúc CHOCHP. Chorý človek má pri nej zúžené dýchacie cesty, a napriek tomu mu v pľúcach ostáva nadmerné množstvo kyslíka. Medzi príznaky CHOCHP patrí dušnosť, sipot, bolesť na hrudi, chronický kašeľ s množstvom hlienu, časté infekcie dýchacích ciest či neúmyselný úbytok hmotnosti. Prečítajte si stručné vyjadrenie od lekára z podcastu Doktor má Filipa.

Máte vo svojom okolí pacientov/ľudí, ktorí trpia takzvanou CHOCHP (chronickou obštrukčnou chorobou pľúc)? 

Áno. Mám krstného otca, ktorý sa lieči na CHOCHP, ale má aj iné zdravotné ťažkosti. Predpokladám, že preto, lebo nemá zrovna príkladný zdravotný štýl.

Myslíte si, že aktívny život ľudí s takýmto ochorením dokáže zlepšiť ich kvalitu života?

Určite áno. V rámci možností je aktívny život a pohyb potrebný ba dokonca nutný.

Z vašich skúseností sú schopní pacienti dodržiavať odporučenia lekárov?

Práve v tom je kameň úrazu, že pacienti na Slovensku len málokedy naozaj dodržujú odporúčania lekárov, hoci si treba priznať chybu aj na našej strane. Aj my, lekári, by sme mali zlepšiť komunikáciu s pacientmi. Aj keď tento problém súvisí s nedostatkom zdravotníckeho personálu všeobecne a je teda pomerne obsiahlejší.

Stále tlačíme  a hovoríme aj v našich podcastoch o potrebe dobrej komunikácie a dôležitosti prevencie či zdravého životného štýlu. Pri dostatku času na pacienta je komunikácia na vyššej úrovni a môžeme ho poučiť čomu predchádzať, aby sa chorobe vyhol. Teda chce to len čas a pochopenie na oboch stranách.

MÝTY O CHOCHP

JE ZRIEDKAVÁ CHOROBA – Je druhá najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta.

ZASIAHNE IBA FAJČIAROV – Hlavnou príčinou je fajčenie, ako aj vystavovanie pasívnemu fajčeniu. Dlhodobé vystavenie znečisťujúcim látkam je problémom.

POSTIHUJE IBA STARŠÍCH ĽUDÍ – Ľudia, ktorým je CHOCHP často diagnostikovaná, sú vo veku 50 až 60 rokov. CHOCHP môže začať oveľa skôr, vo veku 40 rokov (vo výnimočných prípadoch vo veku 20 až 30 rokov).

AK MÁTE CHOCHP, NEMÔŽETE CVIČIŤ – Dýchavičnosť môže cvičenie sťažiť, avšak fyzický pohyb je dôležitou súčasťou liečby.

JE PRÍLIŠ NESKORO PRESTAŤ FAJČIŤ – Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť a potenciálne odvrátiť CHOCHP. Aj keď niekomu CHOCHP diagnostikujú, neznamená to, že zanechanie fajčenia ničomu nepomôže.

POSTIHUJE IBA PĽÚCA – Môže tiež prispieť ku komplikácii vysokého krvného tlaku a môže zvýšiť riziko srdcových chorôb. Ako pri každej chronickej nevyliečiteľnej chorobe, aj v tomto prípade sa môže dostať do hry depresia. 

SA SPÁJA SO SMRŤOU – Toto ochorenie nie je možné zvrátiť, ale to neznamená, že život skončil. Ľudia, ktorí prestanú fajčiť, užívajú liečbu, ktorú im predpísal lekár, majú dostatok pohybu, majú často dobrú prognózu a udržateľný stav choroby.

FAKTY O CHOCHP

VNÝM PRÍZNAKOM JE DÝCHAVIČNOSŤ – Ľudia s CHOCHP môžu mať kašeľ, chrapot, ale často je prvým príznakom práve dýchavičnosť.

JE NEVYLIEČITEĽNÁ – Je nevyliečiteľná, ale je liečiteľná. Nemôžete zvrátiť poškodenie pľúcneho tkaniva, ale môžete spomaliť deštrukciu a chorobu takpovediac riadiť. 

VČASNÁ DIAGNOSTIKA POMÁHA – CHOCHP je nevyhnutné zachytiť včas, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu pľúc. Väčšina ľudí vidí za dýchavičnosťou starnutie.

Ďalší článok
Domovská stránka » News » POZNÁTE CHOCHP? MOŽNO AJ VO VAŠOM OKOLÍ ŇOU NIEKTO TRPÍ
News

Nedostatočné trávenie, občasná plynatosť, pálenie záhy alebo bolesti brucha v strednej časti – to sú pocity, ktoré z času na čas zažíva asi každý z nás. Hoci môže ísť o bežné tráviace problémy, tak v prípade, že sa objavujú pravidelnejšie, mali by sme spozornieť. Tieto problémy môžu signalizovať, že sa v žalúdku rozmnožila baktéria Helicobacter pylori. Podľa najnovších európskych výskumov ňou trpí až 40 % dospelého obyvateľstva.

PÔVODCA MNOHÝCH TRÁVIACICH PROBLÉMOV

Helikobakter je baktéria, ktorej nevadí ani kyslé prostredie žalúdka. Keď sa rozmnoží, ohlasuje sa rôznymi príznakmi. Medzi tie najčastejšie a prvotné prejavy patria pálenie záhy, bolesti brucha, kŕče v žalúdku, zápcha a reflux. Ak sa prítomnosť helikobaktera neprelieči, môže v tele spôsobiť chronické problémy. Helicobacter pylori najčastejšie spôsobuje žalúdočné vredy alebo gastritídu, ale aj rakovinu žalúdka. Preto by sme si mali všímať svoje trávenie a prípadné problémy konzultovať s lekárom.

NÁROČNÁ LIEČBA

Hoci je helikobakter rozšírený, jeho odstránenie z tela nebýva vždy jednoduché. Klasická liečba spočíva v kombinácii dvoch alebo troch antibiotík, ktoré sa užívajú zároveň s inhibítormi protónovej pumpy (PPI). Okrem častých nežiaducich účinkov, ktoré táto nálož liekov spôsobuje, je rizikom liečby aj rezistencia obyvateľstva voči antibiotikám. Preto sa liečba musí neraz opakovať s inými kombináciami účinných látok. Pri liečbe helikobaktera sa odporúča užívať aj prírodné doplnky ako je chioská masticha, brokolicové klíčky či aloe vera, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie žalúdka. Rýchlejšej eradikácii helikobaktera prispeje aj úprava stravovania.

PRE DIAGNOSTIKU STAČÍ DOMÁCI TEST

Najspoľahlivejším vyšetrením na prítomnosť tejto baktérie je gastroskopia, kedy sa zo stien žalúdka odoberú vzorky. Existujú však aj veľmi presné domáce testy zo stolice, ktoré detekujú prítomnosť helikobakterových antigénov. Vykonanie domáceho testu pomôže čo najskôr začať preferovanú liečbu. Test na Helicobacter pylori pre domáce použitie, množstvo tipov na stravovanie a rady pri tráviacich problémoch nájdete na www.mastichaterapia.sk.

Ďalší článok