Skip to main content
Domovská stránka » News » ČO JE TO DNA?
News

ČO JE TO DNA?

MUDr. JANKA JANČOVIČOVÁ

reumatológ, Bratislava

Ide o ochorenie spôsobené ukladaním kryštálikov kyseliny močovej do kĺbov, okolokĺbnych štruktúr a priľahlých mäkkých tkanív. Rozvoju DNY predchádza nahromadenie kyseliny močovej v tele. Kyselina močová je konečným produktom metabolizmu purínov, ktoré sú veľmi dôležité pre metabolizmus každej bunky, väčšinu purínov prijímame v strave.

V zdravom organizme sa kyselina močová vylučuje z tela von prevažne obličkami. Problém nastáva, keď sa jej množstvo zvýši v tele natoľko, že ho organizmus nedokáže z tela odstrániť.  Vplyvom vonkajších podmienok (napr. chlad) dochádza k  vytváraniu urátových kryštálov, ktoré sa ukladajú v kĺboch, v šľachách, ale aj podkožných tkanivách. Takto nahromadené  kryštály rozoznáva náš imunitný systém ako cudzorodý materiál. Biele krvinky sa ich snažia pohltiť a aktivujú zápalovú reakciu v tele. Rozvinie sa dnavý záchvat v podobe zápalu kĺbu.

Pri opakovaných dnavých záchvatoch sa objem kryštálov znásobuje a vzniká dnavý tofus. Zhluk urátových kryštálov s odumretými časťami poškodeného tkaniva  a zmesou imunitných buniek. Dôsledkom opakovaných a neliečených zápalov pri dnavých záchvatoch býva nenávratné poškodenie kĺbového tkaniva.

Aké sú príznaky DNY?

V jedálničku  pacienta s dnavou artritídou dominujú potraviny s vysokým obsahom purínov. Po nejakom čase, niekedy aj niekoľko rokov, sa rozvinie prvý dnavý záchvat so zápalom zväčša jedného kĺbu. Pacient má opuchnutý, červený, veľmi bolestivý kĺb s napnutou a vyhladenou pokožkou na povrchu. Zápal vznikne náhle a väčšinou odznie spontánne do niekoľkých dní. Sprievodným znakom môže byť aj zvýšená teplota a často zvýšené laboratórne parametre zápalu. Pri neliečených opakovaných záchvatoch sa jeho trvanie predlžuje a môže prejsť do pretrvávajúcej artritídy jedného alebo aj viacerých kĺbov naraz. V kĺboch sa vytvárajú tofy, dochádza k poškodeniu až deformácii kĺbu, strate funkcie, urýchli sa rozvoj artrózy, niekedy až s nutnosťou výmeny poškodeného kĺbu. Dnavá artritída najčastejšie postihuje periférne kĺby – palec na nohe, členok, koleno, ale aj kĺby prstov na rukách, lakeť. 

Existuje v rámci tohto ochorenia nejaká prevencia?

Približne v 50% prípadov je príčinou ochorenia nesprávna životospráva pacienta, prevenciou je zmena životosprávy. Obmedziť množstvo purínov v strave (napr. tmavé mäso, vnútornosti, strukoviny, morské plody, pivo, červené víno alebo čokoládu), jesť viac čerstvej zeleniny, pravidelne primerane športovať, dopriať si zdravý spánok a obmedziť stres.

Aké sú možnosti liečby?

Základným kameňom liečby je diéta s vylúčením purínov v strave. Ak sa pri diéte nepodarí znížiť hladina kyseliny močovej v krvi, do liečby pridávame lieky na jej zníženie – urikostatiká. Pri akútnom dnavom záchvate je nevyhnutná včasná liečba najlepšie do 12 hodín od rozvoja zápalu kĺbu. V liečbe využívame protizápalové lieky (jednorazovo kolchicin), nesteroidové antireumatiká. V prípade pretrvávania opuchu kĺbu je účinná vnútrokĺbna aplikácia glukokortikosteroidov. Pri pretrvávajúcej dnavej artritíde s postihnutím viacerých kĺbov je na mieste dlhodobá (niekoľkomesačná) liečba kolchicinom,  v indikovaných prípadoch biologická liečba interleukín 1 blokátorom.

Next article
Domovská stránka » News » ČO JE TO DNA?
News

DIABETIKOM HROZÍ ŤAŽŠÍ PRIEBEH INFEKCIÍ

MUDR. JOZEF LACKA, PHD., MBA

Diabetologická ambulancia Trnava 

Ľudia s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca počas pandémie COVID-19 končia v nemocnici častejšie ako ostatní pacienti a choroba má v ich prípade oveľa ťažší priebeh. Žiaľ, hyperglykémia zvyšuje aj úmrtnosť, počas druhej vlny narástla až o 70 percent. 

Je známe, že pacienti s civilizačnými chorobami sú rizikovou skupinou ohľadne ochorenia COVID-19. Ako sú na tom diabetici?

Pacienti s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca sú počas pandémie hospitalizovaní častejšie. Majú ťažší priebeh zápalu pľúc aj horšiu prognózu. Diabetici aj pred pandémiou zomierali šesťkrát častejšie v porovnaní s ostatnou populáciou. Počas druhej vlny pandémie sa úmrtnosť diabetikov zvýšila až deväťkrát viac oproti úmrtnosti ľudí bez diabetu, medzi ktorými boli aj pacienti s onkologickými či srdcovo-cievnymi chorobami. 

Pozrite sa na širokú škálu pomôcok na meranie hladiny glukózy

Majú diabetici ťažší priebeh tohto ochorenia?

Pacienti s diabetom mellitus 2. typu majú oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu infekcií v porovnaní s pacientmi bez cukrovky. Priebeh infekcií COVID-19 je komplikovanejší z niekoľkých dôvodov: výskyt cukrovky stúpa s vekom a dosahuje vrchol u ľudí starších ako 65 rokov, cukrovka trvá už niekoľko rokov a spolu ňou sa vyskytujú diabetické komplikácie, cukrovka a vyšší vek sa združujú so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s vysokým tlakom a obezitou. Vyššie hodnoty cukru v krvi znižujú obranyschopnosť organizmu. Pacienti nielenže majú ťažší priebeh ochorenia COVID-19, ale mu aj častejšie podľahnú. Počas druhej vlny sa úmrtnosť diabetikov zvýšila o 40 percent a až 70 percent pacientov s cukrovkou zomrelo v nemocniciach.

Pacienti s diabetom mellitus 2. typu majú oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu infekcií v porovnaní s pacientmi bez cukrovky.

Čo by ste týmto pacientom odporúčali?

Hyperglykémia zvyšuje chorobnosť a úmrtnosť kriticky chorých pacientov. Preto je veľmi potrebné zachovať prísnu kontrolu glykémie v predchorobí aj počas ochorenia spojeného s horúčkami. Počas epidémie je nevyhnutné využívať samokontrolu glykémie. Pri horúčke sa odporúča samokontrola glykémie v trojhodinových intervaloch alebo aj častejšie. Monitorovanien ketolátok odporúčame pri glykémii vyššej ako 13,3 mmol/l každé 2-4 hodiny alebo pri močení. Je potrebná kontrola teploty, rýchlosti dýchania, pulzu, krvného tlaku, stavu hydratácie (suchosť slizníc, napätie kože) a nesmie sa zabúdať na meranie hladiny kyslíka v krvi. Teplotu si treba merať štyrikrát denne. Je potrebné piť vo väčšom množstve nesladené nápoje, prípadne nápoje, ktoré obsahujú minerály. Pri zistení zvýšenej glykémie treba zvýšiť dávky inzulínu a sprísniť diétu.

Next article