Home » Diabetes » CELIAKIA JE NEVYLIEČITEĽNÁ, BEZLEPKOVÁ DIÉTA VÁM ALE MÔŽE ZACHRÁNIŤ ŽIVOT
Diabetes

CELIAKIA JE NEVYLIEČITEĽNÁ, BEZLEPKOVÁ DIÉTA VÁM ALE MÔŽE ZACHRÁNIŤ ŽIVOT

Ing. Jarmila Kabátová v súčasnosti pracuje ako nutričný terapeut a poskytuje dietologické poradenstvo. Je autorkou a spoluautorkou odborných prác v recenzovaných periodikách, zborníkoch a knižných publikáciách venovaných problematike celiakie a dietológie. Mimo to aktívne publikuje a prednáša na domácich aj zahraničných odborných podujatiach. 

Venuje sa diétnym opatrenia u detí aj dospelých pri rôznych chorobných stavoch. Je členom Pracovnej skupiny pre výživu Slovenskej hepatologickej spoločnosti. Súčasne zastupuje spoločnosť Dr. Schär v oblasti medicínskej výživy a bezlepkových výrobkov pre Slovenskú republiku. 

Kabátová Jarmila, Ing. , nutričný terapeut
Odborná detská ambulancia s.r.o., Piešťany 
Gastroentero- Hepatologické centrum THALION, Bratislava
ENDOCORP s.r.o. , Trnava

Vyskytuju sa v liečbe celiakie nové metody? 

Napriek tomu, že sa v liečbe celiakie (CD) začínajú objavovať nové možné alternatívy liečby, bezlepková diéta (GFD) predstavuje jedinú efektívnu liečbu. Je potrebné ju dodržiavať prísne a celoživotne. Od zavedenia GFD v roku 1940 do bežnej klinickej praxe sa jej vnímanie výrazne zmenilo.

Ako vníma široká verejnosť Celiakiu dnes?  

Dnes je spoločnosťou vnímaná skôr ako módny hit než ako jediná a nevyhnutná liečba. Príčinou tohto fenoménu sú nesprávne chápané mýty týkajúce sa redukcie hmotnosti či zvyšovania výkonnosti športovcov po nastavení sa na GFD. A to napriek tomu, že štúdie ani jedno z týchto tvrdení jednoznačne nepotvrdili.

Počet ľudí na GFD výrazne prevyšuje počet pacientov s CD, či IgE-mediovanou alergiou na pšenicu alebo neceliakálnou gluténovou intoleranciou (NCGS). V posledných rokoch sa v štúdiách potvrdzujú závery, že GFD môže viesť ku karencii vlákniny, bielkovín, železa, kobalamínu či zinku. Častejší je výskyt porúch kostného metabolizmu pre deficit vápnika, fosforu či vitamínu D. U celiatika môžu súvisieť so sekundárnou laktózovou intoleranciou a jej neadekvátnou dietoterapiou. 

Hrozí riziko vzniku obezity u celiakov? 

Vzostup počtu celiatikov s nadváhou až obezitou, ako aj riziko steatózy pečene u ľudí na GFD, môže byť z časti dôsledkom vyššieho obsahu sacharidov a tukov v samotnej bezlepkovej strave. GFD a to hlavne pri presadzovaní BV (bezlepkových výrobkov)  pred prirodzene bezlepkovou stravou sa v rámci životného štýlu, v neindikovaných prípadoch, neodporúča a to aj z dôvodu možných nutričných deficitov, ktoré môže priniesť.  

Dôvodom je častá nedostatočná kompenzácia mnohých živín, ktoré sú vo väčšine BV v deficite a v prípade cukrov a tukov v nadbytku, prirodzene bezlepkovou stravou. Je však potrebné povedať, že nie je bezlepkový výrobok ako bezlepkový a aj medzi nimi sú také, ktorých nutričné zloženie spĺňa z hľadiska ich zloženia kritéria racionálneho stravovania. Takými výrobkami sú napríklad aj výrobky Dr. Schär, ktorých kvalita a zloženie sa v priebehu posledných rokov čoraz viac prispôsobuje potrebám racionálneho bezlepkového stravovania. Aj z toho dôvodu je potrebné čítať zloženie a vyberať si BV nie len z hľadiska obsahu lepku, chuti ale tiež nutričného zloženia. 

Je dostatočná edukácia v tejto tematike u pacientov ale aj širokej verejnosti ? 

Z môjho pohľadu dostatočná nie je. Napriek tomu, že zásady bezlepkovej diéty sa zdajú byť jednoduché, je tam množstvo pravidiel a rizík. Často aj pridružených komplikácií, o ktorých sa pacient bez odbornej pomoci nemusí dozvedieť. Edukácia novo diagnostikovaných celiatikov v oblasti samotnej GFD by mala byť súčasťou každého dietologického poradenstva. Tiež udržiavania si telesnej hmotnosti a racionálneho stravovania s cieľom zabránenia karencie niektorých mikro- a makro- nutrientov ako aj prevencie zvyšovania BMI indexu na GFD.

Pacientský príbeh

„Mám diagnostikovanú celiakiu už asi 3 roky. Mávala som ťažké migrény ale najprv som tomu nedávala žiadnu pozornosť. Potom sa však začali pridružovať aj občasné hnačky. Nakoľko som nechcela ísť hneď k lekárovi, skúsila som to cez dietologické poradenstvo. 

Ing. Kabátová so mnou konzultovala nutričné protokoly. Musela som si zapisovať všetko čo zjem, kedy to zjem a tiež ťažkosti, ktoré sa objavovali. Na základe toho mi nutričná terapeutka urobila dychový test na laktózovú intoleranciu, SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania). Vyšla mi pozitívna laktózová intolerancia. Tiež ma poslala na odbery, pri ktorých mi okrem pozitívnych protilátok na lepok diagnostikovali aj histamínovú intoleranciu. Pri následnej “hadici” ( enterobioptické vyšetrenie ) mi bola potvrdená celiakia. 

Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skutočne skoro všade. A preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, že viem, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou. V zásade vnímam ako veľmi dôležité vzdelávať sa v oblasti stravovania.

Nakoľko ja mám kombináciu viacerých diét, som o tom obzvlášť presvedčená. Nutričná terapeutka ma naučila ako na to. Treba si vedieť zvyknúť na bezlepkové recepty a vedieť ich pripravovať. Výhoda väčších miest je, že poskytuje väčší výber kvalitných potravím a surovín. A tak dokážete pripraviť aj parené buchty alebo palacinky. A rozdiel v chuti už nevnímam, je to otázka zvyku. Mám strašne rada Schar chlieb Maestro. Vyzerá ako toastový, ja si ho teda vždy dávam do toastovača. Môj syn ho má tiež veľmi rád. Tomu mimochodom celiakiu nepotvrdili ale zostáva v sledovaní. Stravuje sa normálne, lepkovo, len sem tam mi niečo bezlepkové zoberie z taniera. 

Je dôležité dať vyšetriť všetkých príbuzných, nakoľko ako ma poučila nutričná terapeutka, je to genetické ochorenie. Tiež však netreba urobiť chybu a nastaviť všetkých okolo na bezlepkovú diétu, hlavne nie pred diagnostikou! Potom vám už totiž na to neprídu. Takže, musíte byť dostatočne zaťažení lepkom, na to pamätať. Je super, že celiakia je ochorenie, kedy netreba brať žiadne lieky, len byť na prísnej bezlepkovej diéte, preto hlavu hore každý novo-diagnostikovaný celiatik.“

Katarína , 43 r.

Next article