Domovská stránka » Moderná medicína » PACIENTSKY PRÍBEH: LIEČBA RAKOVINY MUSÍ PRESKOČIŤ PRAH
Moderná medicína

PACIENTSKY PRÍBEH: LIEČBA RAKOVINY MUSÍ PRESKOČIŤ PRAH

Foto: Adobe Stock

Klára má 43 rokov, dobrú prácu, dve malé deti, nedávno zabehla polmaratón, ale už dlhšie slabne a pokašliava. Dostala správu, ktorá mení všetko. Má rakovinu pľúc a všetky sily z tela jej vysáva chemoterapia.

Kedysi študovala v Berlíne, je zbehlá v jazykoch. Chce vedieť viac o tom, ako sa z toho dostať, tak sa pridala na pacientske fórum na sociálnej sieti. Našla tu Veroniku z Brna, Emmu z Rotterdamu a Natáliu z Mníchova. Všetkyspája rovnaká hrôzostrašná diagnóza, a predsa má Klára menšiu šancu v tomto zápase vyhrať. Prečo? Lebo v Česku, Holandsku a Nemecku pacienti dostanú inovatívnejšiu liečbu.

Prečo existuje rozdiel v liečbe rakoviny medzi štátmi v Európe? Jednou z odpovedí je rozdielna prahová hodnota za jeden rok kvalitného života. Na Slovensku v roku 2008 boli oficiálne stanovené 2 prahové hodnoty Ministerstvom financií SR. Spodný prah – 20 000 EUR/QALY a horný prah 26 500 EUR/QALY. Zdravotnícka intervencia pod spodnou prahovou hodnotou bola považovaná za nákladovo efektívnu, nad hornou prahovou hodnotou za nákladovo neefektívnu. Do roku 2020 sa zvýšila na 35 455 EUR/QALY, ale napríklad v Českej republike je stanovená prahová hodnota do výšky 1,2 mil. Kč/ QALY (45 325 EUR/QALY).

Vráťme sa na začiatok článku k spomínaným onkologickým pacientkam. Veronika mala na výber 7 inovatívnych liekov, rovnako aj Natália a Emma 9 liekov. Klára však mohla byť liečená iba 2 štandardne hradenými novými liekmi na liečbu rakoviny pľúc. To je očividne menej ako u susedov.

Je však potrebné uviesť, že Slovensko patrí medzi tie krajiny, ktoré majú tzv. „tvrdú“ prahovú hodnotu. To znamená, že nová intervencia musí preukázať nákladovú efektívnosť, inak nemôže byť štandardne hradená z verejného zdra- votného poistenia. Nemecko a Holandsko majú „mäkkú“ prahovú hodnotu. V týchto krajinách je možné dosiahnuť štandardnú úhradu i napriek tomu, že nové intervencie nie sú nákladovo efektívne. Medzi krajiny, ktoré majú stanovenú tzv. „tvrdú“ prahovú hodnotu patria okrem Slovenska aj Anglicko, Litva a Lotyšsko, tie však majú túto hranicu nastavenú podstatne vyššie.

Slovensko zaostáva za mnohými krajinami EÚ v štandardnej úhrade niektorých liekov z mnohých príčin, ale jednou z najdôležitejších je relatívne nízka a „tvrdá“ prahová hodnota nastavená od decembra 2011. Zaostávame už aj za najbližšími susedmi. Klára má dostať aspoň takú šancu ako Veronika, Emma či Natália. Cez prah by sa nemalo prepadávať.

Ďalší článok
Domovská stránka » Moderná medicína » PACIENTSKY PRÍBEH: LIEČBA RAKOVINY MUSÍ PRESKOČIŤ PRAH
ADVERTORIAL

NIE SÚ PROBIOTIKÁ AKO PROBIOTIKÁ. AKO SI VYBRAŤ TIE SPRÁVNE?

Určite ste už o probiotikách počuli. Možno vám ich predpísal lekár ako doplnok pri užívaní antibiotík, možno na ne nedá dopustiť kamoška, ktorá má tráviace problémy. Čo probiotiká sú, prečo sú pre telo dôležité a ako si vybrať tie, ktoré nám prinesú čo najviac úžitku, vám prezradíme v dnešnom článku.

Slovenský výraz probiotiká pochádza z gréckeho spojenia pro biotic, čo znamená pre život. A je to pravda! Probiotiká prebúdzajú život v našich črevách! Obsahujú kultúry mikroorganizmov prospešné pre ľudský organizmus, pomáhajú udržať rovnováhu črevnej mikroflóry. Tá je zložená z „dobrých“ a „zlých“ baktérií. Ak začnú prevládať zlé, naruší sa črevná rovnováha a nastáva problém, ktorý sa môže prejaviť v podobe ochorení.

Keď dobro víťazí

Predstavte si probiotiká ako vesmírne rakety, ktoré svojich astronautov, teda dobré baktérie, dopravujú do „črevnej planéty“, kde priľnú k sliznici a začnú vytvárať dobré kolónie, vďaka ktorým zabránia premnoženiu zlých baktérií. Črevá tak budú zdravé a pripravené na boj s choroboplodnými zárodkami. Probiotiká sú jednoducho skvelým pomocníkom: podporujú obranyschopnosť organizmu, zlepšujú trávenie, chránia pred vaginálnou mykózou, pomáhajú s alergiami, s obezitou a so psychickými ochoreniami.

V čom je Symprove iné? Zistite TU

Neboja sa výziev

Probiotiká prospievajú nielen pri liečbe a prevencii bežných ochorení, ale aj závažnejších. Patria medzi ne aj zápalové ochorenia čriev, kam zaraďujeme i ulceróznu kolitídu. Výsledkom mesačného užívania probiotík sú protizápalové účinky, to pomáha pri udržiavaní remisie ulceróznej kolitídy. Všetko, čo sa črevami absorbuje, putuje krvou do pečene. Ak je črevná bariéra poškodená, môžu ňou prechádzať toxíny, ktoré spôsobia poškodenie pečene.

Výskumy sledujú spojitosť črevnej mikroflóry a účinkov probiotík s liečbou hepatitídy. A vyzerá to tak, že pacientom s týmto ochorením môžu priniesť zaujímavé výsledky. Probiotiká dokážu podať pomocnú ruku aj pri liečbe srdcových ochorení. Ich užívanie zlepšuje funkcie srdca, znižuje cholesterol i vysoký krvný tlak.

Štúdie Symprove: Zhrnutie výsledkov 5 nezávislých odborných štúdií

Probiotiká, ktoré fungujú

Ak chcete, aby probiotiká dorazili do cieľa v čo najlepšej kvalite, sile a nepoškodené, ideálne sú živé probiotiká na vodnej báze, ktoré nespúšťajú proces trávenia žalúdočnými šťavami, ale dostanú sa priamo do čriev. Nezávislé štúdie University College London a King’s College London preukázali, že živé a aktívne probiotiká sú účinnejšie ako tie sušené mrazom v tabletkovej či práškovej forme.


6 dôvodov, prečo si vybrať probiotiká SYMPROVE:

Ďalší článok